Meistä/Historia

Pikkuteatterin esittely ja historia

Kangasalan Pikkuteatteri on lasten ja nuorten teatteri, jossa on mukana vuosittain 80-90 lasta ja nuorta. Näytelmiä tehdään vuodesta riippuen kahdessa tai kolmessa eri ikäryhmässä.

Pikkuteatterin voimasta kertoo parhaiten näyttelijöiden itsensä valitsema slogan “En minä, et sinä, vaan me!”. Näyttämöllä on vuosien mittaan syntynyt lukuisia onnistumisen elämyksiä, jotka ovat tuoneet iloa myös katsomoon: Pikkuteatterin esityksiä on vuosien mittaan käynyt katsomassa jo yli 25 000 katsojaa!

Pikkuteatterin syyskauden harjoitukset keskittyvät näyttelijätyön harjoittelemiseen, ryhmäytymiseen, improvisaatioon sekä muihin varsinaista näytelmää tukeviin harjoitteisiin. Kesänäytelmien harjoittelu aloitetaan tammikuussa. Harjoituksia on eri ikäryhmissä pääsääntöisesti kerran viikossa, mutta noin kuukauden ajan ennen ensi-iltaa harjoituksia voi olla viisikin kertaa viikossa. Harrastus vaatii siis sitoutumista paitsi lapsilta ja nuorilta, myös vanhemmilta, joiden talkooapu mahdollistaa teatterin tasokkaan toiminnan.

Nuorimpien lasten ryhmä esittää Kangasalan kesäteatterissa Lasten Löytöretki -tapahtuman ajankohtana. “Keski-ikäisten” ryhmän esitysaika on vaihdellut loppukesästä kevääseen. Vanhimpien nuorten ryhmä on useimmiten esittänyt sisänäytelmää loppusyksystä, mutta tämäkin vaihtelee vuoden mukaan.

Ohjaajana Kangasalan Pikkuteatterissa on toiminut jo vuosien ajan ammattitaitoinen Mika Eerola. Lisäksi hänen tukenaan on ollut eri vuosina apulaisohjaajia (Sari Anttila, Tanja Tomminen sekä aiemmin myös Laura Parviainen). Pikkuteatteri panostaa upeaan puvustukseen, kiitos puvustaja Heidi Jaakkolan. Myös lavasteet ja äänimaailma toteutetaan tasokkaasti.

Alunperin toiminta alkoi Rampin Pikkuteatterina vuonna 2009. Kangasalan Pikkuteatteri on toiminut omana yhdistyksenään loppuvuodesta 2010 alkaen, ja vuosien mittaan teatterista on kasvanut Pirkanmaan alueella hyvin tunnettu ja valtakunnallisiakin tunnustuksia saanut lasten ja nuorten teatteri. Syksyllä 2019 toimintansa lopettanut Ramppi-Teatteriyhdistys ry lahjoitti omaisuutensa Kangasalan Pikkuteatterille. Myös Ramppi-teatterin nimen käyttöoikeus siirtyi Pikkuteatterin käyttöön.

Kangasalan Pikkuteatterin arvoihin kuuluu, että teatteri on erilaisten perheiden ulottuvilla taloudelliseen tai sosiaaliseen asemaan katsomatta. Tästä syystä olemme pyrkineet pitämään lippujen hinnan esitystemme tasoon nähden poikkeuksellisen alhaisena. Aika ajoin tämä herättää jopa ihmetystä: talkoovoimin toimivalle tasokkaalle ja ammattimaiselta vaikuttavalle teatterille lisälipputulot toisivat lisää taloudellista turvaa, ja esitysten tason puolesta lipun hinta voisi olla huomattavasti nykyistä korkeampi.Haluamme kuitenkin pitää kiinni tärkeistä periaatteistamme. Siksi kaikki muu taloudellinen ja talkoisiin pohjautuva tuki on toiminnallemme erittäin tärkeää. Pikkuteatteri tekee tärkeää lapsi-, nuoriso- ja teatterityötä, mitä toivomme voivamme jatkaa vielä vuosien ja vuosien ajan.

Teatteri tekee yhteistyötä Kangasalan paikallisten kulttuuritoimijoiden kanssa.

 

Kangasalan Pikkuteatterin saamat valtakunnalliset tunnustukset:

Ramppikuume Valtakunnalliset nuorisoteatteripäivät 23.-25.4.2021

Kiertopalkinto ja 1000 euron stipendi

”Kohtalona murha on tasavahvan näyttelijäensemblen toteuttama, empatiaa maailmaan lisäävä suurteos, jossa nuoret kunnianhimoisesti ja uskottavasti ottavat haltuun draaman kaikki lajit ja ihmiselämän koko kirjon.”

Ramppikuume Valtakunnalliset nuorisoteatteripäivät 22.-24.4.2016, Kankaanpää:

– Tunnustus taidokkaasta näyttelijäntyöstä,

– Henkilökohtainen palkinto näyttelijäntyöstä Konsta Niemiselle ja Riku Liskille

Ramppikuume Valtakunnalliset nuorisoteatteripäivät 24.-26.4.2015, Kankaanpää:

– Tunnustus koko teatterille heittäytymisestä

– Tunnustus Vuoden parivaljakko Salla Hellstenille ja Moona Huttuselle